Setelah berhempas-pulas, memerah tenaga dan keringat, mmm.. macam pekerja pencuci tingkap bangunan tinggi bunyinya. Oh, ya. Rasanya tak perlulah aku senaraikan bahan-bahan dan cara-cara mengadunnya sebab aku cukup pasti blog ini bukan blog masakan. Akhirnya, (ayat untuk memendekkan cerita panjang) adunan berbau wangi daun pandan itu pun masuk ke dalam loyang pembakar. Istimewanya aku membakar kuih ini tidak menggunakan oven tapi menggunakan loyang pembakar kuih yang dimasak di atas dapur gas. Tujuannya adalah untuk mendapatkan hasil yang lebih tradisional. Kononnya.
Setengah jam berlalu.
Satu jam lagi berlepas.
Gigi besi: "Kak, kuih kau belum masak lagi ke? Dah lama rasanya. Bau pun dah semacam."
Aku: "Belumlah. Aku dah cucuk garfu, tapi masih lekat. Kuih bingka ni kalau hangus sikit lagi sedap. Tunggu lagi sekejap."
Sekejap itu pun berlalu.
Emak: "Kak, belum masak lagi ke kuihnya? Lama sangat dah ni."
Aku: "Mmm, oklah. Tolong padamkan apinya."
Dan, hasilnya sangat mengejutkan. Teruja hingga ingin menangis.
Nah, ini dia.
No comments:
Post a Comment