Tuesday, April 3, 2012

Hikayat setandan pisang

Waduh. Berkulat blog aku tak pernah hapdate. Terabai sungguh macam hidup segan mati tak mau. Aku tak tau nak cerita apa sebenarnya. Tapi bila tengok adik aku si gigi besi lebih tabah mengupdate berbanding aku dengan 5 entri selama 2 bulan berbanding 1 entri bagi pihak aku, tercabar pulak aku sebagai warga senior. Yelah, budak kecik tu dah aku cop blogger berkarat sebab gila pemalas nak update blog, tapi rupanya karat aku lagi tebal. Chess. Maka, terimalah hikayat setandan pisang dari penglipurlara tak tertanding ni. Yang rasa nak muntah ijo 3 sudu pergi siap-siap.

Awal bulan lepas, nenek aku kat Batu Pahat yang tanah keliling rumahnya luas macam padang golf siap bercucuk tanam macam-macam tanaman kampung kat keliling rumah, bagi kami setandan pisang berangan yang sangat cantik bentuk fizikalnya. Cantik betul sampai kalau diandaikan pisang tu manusia, nescaya macam Maya Karinlah gamaknya. Disebabkan jumlah sisirnya yang banyak dan sayang nak dibazirkan, maka aku pun plan macam-macam benda nak buat dengan pisang tu. Lepas beberapa hari, ada dua tiga sisir yang dah ranum. Menu pertama yang aku buat adalah pisang bersira sirap. Ni makanan orang berketurunan Bugis. Pisang yang masak ranum dan manis di rebus dalam air yang menggelegak dan lepas tu makan dengan kuah sirap. Habis satu sisir. Satu sisir mak aku bagi pada pengasuh si Rayyan. Kemudian dua sisir aku sedekah pada pakcik aku dan keluarganya yang rajin makan. Satu setengah sisir aku beri pada opismate aku, si Nova. Aku taktaulah Nova buat apa dengan pisang tu. Dia yang makan atau monyet-monyet keliling rumah dia yang baham.

Masih ada banyak sisir lagi. Aku selongkar goggle dan cari resepi kek pisang. Dapat pulak resepi kek coklat pisang. Try yang ni dulu. Sedap jugak. Habis sesisir lebih pisang. Wahh, banyak lagi. Berlumba-lumba pulak pisang ni nak meranum. Maka aku pun buat kek pisang yang tak berapa nak gebu. Grrr.. Berkurang sesisir lagi pisang. Kebetulan pulak si kembar Alyaa & Alysaa suka makan pisang, maka dalam sehari berbijik-bijik jugak dorang makan pisang berangan yang manis dan gebu tu. Tapi masih ada baki beberapa sisir lagi. Pulak tu dah semakin ranum dan mula membonyok. Rasa nak panggg pisang tu pun ada jugak. Ehmm.. Kalau dah agak bonyok gitu, apa lagi yang sedap selain dari cekodok pisang. Ye tak?

Tak payah cerita banyak, memang 2,3 hari jugaklah jenuh kitorang membaham cekodok pisang sebagai sarapan pagi dan minum petang. Memang conform tak sembelitlah untuk sebulan tu. Maka, setelah beberapa minggu setandan pisang berangan tu menghuni sudut dapur rumah, akhirnya tamatlah hikayat setandan pisang berangan yang sangat molek rupa parasnya. Huh, terseksa jugak aku berfikir apa nak buat untuk elakkan pembaziran. Cuma, ada lagi satu tupperware kek pisang bantat yang tak laku dalam peti ais rumah aku. Erk, tu kira pembaziran jugak kan?



2 comments:

  1. tetiba rasa macam nk makan pisang :)

    ReplyDelete
  2. aduhaiii.. kiranya ada juga blog awk ni berupdate (ada ke bahasa ini) .. akak punya ibarat lebih baik le tuutup je hehehehhe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails